Hayalinizdeki konutu inşa ediyoruz.
WhatsApp'dan

Mekanik İnşaat İşleri

Mekanik İnşaat İşleri

Mekanik İnşaat İşleri Ne Demektir?

Mekanik tesisat, inşaat sektöründeki statik, mimari, elektrik ve mekanik olmak üzere 4 temel proje çeşidinden birisidir. İnşaat, yapı işlerinde makine mühendisliği etkinlik alanına giren ısıtma, soğutma, havalandırma, temiz ve pis su, sıhhi sıcak su ve yangın söndürme sistemleri işlerinin tümüdür.

Mekanik tesisatı, makine mühendisi ve teknik ressamlar hazırlar.

 

 

Mekanik tesisat; Isıtma sistemi, Soğutma sistemi, Havalandırma sistemi, Temiz su sistemi, Atık su sistemi, Sıcak su sistemi ve Yangın söndürme sistemi olmak üzere 7 bileşenden oluşuyor. Son dönemlerde elektromekanik olarak elektrik tesisat projeleri ile neredeyse birleşerek birlikte çalışan iki temel disiplin haline gelmiştir. Mekanik tesisat projeleri makine mühendisleri ve teknik ressamlarca hazırlanır. Yapıların, endüstriyel tesislerin mekanik altyapısını tayin eden bu projelerde, binanın su, atık su, ısıtma, soğutma, havalandırma, yangın önleme sisteminin nasıl olacağı ve bunlara ait cihaz türleri ve güçleri ile, binanın temiz su ve kanalizasyon hatlarının nerelerden geçeceği ve boru çapları belirtilir.
Mekanik tesisatın ana bileşenleri mekanik oda veya makine dairesi olarak adlandırılan mekânlarda yerleşik bulunur.

 

Mekanik İnşaat İşleri Nelerdir?

  • ISITMA : Yapının ısınmasını sağlayan tesisat sistemlerini kapsar. Isıtma kazanları veya diğer ısıtma donanımları ayrıca radyatör, fan-coil, konvektörleri kapsıyor
  • SOĞUTMA : Yapının sıcak dönemlerde soğutulmasını sağlayan sistemleri kapsar. Akışkan soğutucu (chiller), klima cihazı vs. ve Fan coil, klima cihazlarını kapsar.
  • HAVALANDIRMA : Yapı içerisindeki havanın taze ve temiz olarak tutularak canlıların konfor içerisinde yaşamını teminine yönelik temiz hava temini ve kirli hava tahliyesidir
  • SİHHİ TESİSAT : Yapı içerisinde su ile ilgili ihtiyaçların konforlu olarak teminini sağlamakta olup, kullanım suyu ve içme suyu sistemlerini ve basınçlandırılmasını kapsar.
  • ATIK SU : Yapıda oluşan atık suların güvenli, konforlu bir şekilde binanın dışına, ana atık su sistemine ulaştırılmasını sağlar. Binanın kanalizasyon ve su giderleri ile ilgilidir.
  • SICAK SU : Temizlikte, yıkanmada ve muhtelif ihtiyaçlar için gerekli olan sıcak suyun üretilmesini sağlar. Doğalgaz, kömür mazot gibi sıcak su üretme sistemlerini kapsıyor.
  • YANGIN SÖNDÜRME : Yangın çıkması halinde kısa sürede ve etkin olarak müdahale edebilmeyi sağlayan içeriğinde yangın dolapları, söndürme gereçleri ve bariyerler içeren sistemlerdir.